Schrijf u hier in voor onze nieuwsbrief

 
 

Stappenplan: hoe koop ik een keuken?


Indien u plannen heeft voor de verbouwing van uw huis, of het kopen van een nieuw huis is de aanschaf van een keuken vaak een belangrijke factor in het totale kostenplaatje.
Ga nooit over een nacht ijs, maar kijk en vergelijk!
En juist dat laatste is door het grote aanbod zo moeilijk.

Om een indruk te krijgen wat er allemaal mogelijk is is het verstandig eens binnen te stappen bij verschillende keukenzaken om voor uzelf in grote lijnen te bepalen wat voor u het belangrijkste is in een keuken en wat u mooi vindt.
Vraag om algemene informatie of een folder bij de bedrijven die u interesseren. Ga na het doorlezen van de informatie terug naar deb zaak waar u een goed gevoel over heeft, of waar u gezien heeft wat u het meest aansprak. Laat u vrijblijvend informeren over de mogelijkheden en de prijzen.
Ook kunt u hier voor uzelf een tekening laten maken over wat qua indeling mogelijk is in uw keuken en de begroting die daarbij hoort.

Probeer niet op zoek te gaan naar de keuken die exact in de showroom staat, of naar de keuken die u direct kunt plaatsen. Die vindt u namelijk bijna nooit.
In een keukenshowroom vindt u alleen een aantal ideeën en toepassingen van apparatuur en werkbladen.

De door u gewenste apparatuur vormen de basis van iedere keuken. Vanuit deze basis gaat uw adviseur samen met u de keuken samenstellen. Met behulp van een aantal kasten met verschillende breedtematen wordt vervolgens in indeling gemaakt die uzelf prettig vindt, en waarin op een efficiënte manier gewerkt kan worden.

Laat u bij de aanschaf van de keuken niet verleiden door “verkopers” met zogenaamde acties zoals “gratis” apparatuur of “gratis” montage. Dit zijn alleen maar trucs om u tot kopen te verleiden. De zogenaamde “gratis” acties moet u namelijk toch echt zelf betalen, alleen wordt dit toch wel heimelijk in de eindprijs meeberekend.
Bij Keukenstudio Beverwijk krijgt u toch wel de laagste prijs zonder dat u over korting hoeft te onderhandelen. U weet direct waar u aan toe bent zonder dat er gemanipuleerd wordt met prijzen.


Hieronder volgt een stappenplan dat u kunt gebruiken bij het aanschaffen van uw keuken:

 1. Bepaal thuis rustig uw ideeën. Zet de oppervlakte van de keukenruimte op papier zoals breedte en diepte en hoogte van de ruimte. Teken hierin deuren en ramen, c.v. radiatoren en /of leidingen. Houdt er rekening mee dat er voor electrische apparatuur soms extra groepen aangelegd moeten worden in de meterkast. Een oven met electrische kookplaat moet vaak op “3 fasen” aangesloten worden. De kosten hiervoor kunnen dan wel oplopen tussen de 1000 en 2000 euro.
 2. Zet alles goed op een rij bv. Hoe groot is uw gezin en blijft dat zo? Hoe leeft u; regelmatig of juist niet ; dit om voor uzelf te bepalen om de aanschaf van een (combi)magnetron of diepvriezer te overwegen.
 3. Nu kunt u opzoek gaan naar een keukenshowroom. Zorg ervoor dat u de gegevens van uw keuken meeneemt zoals een maatschets of een plattegrondtekening van uw toekomstige nieuwbouwhuis. Samen met uw adviseur kunt u nu de keuken in gaan delen aan de hand van uw wensen en de adviezen van uw adviseur. Laat hem een prijsvoorstel doen.
 4. Ga niet overhaast te werk. Een keuken is geen brood wat je elke dag koopt. Er kunnen behoorlijke prijsverschillen zijn. Dat kan door verschillende dingen ontstaan, zoals de kwaliteit van de keuken, het merk en type apparaat, het werkblad etc.
  Hierdoor ontstaan meestal de grootste en dus verklaarbare prijsverschillen.
 5. Controleer voordat u definitief beslist of alle te leveren onderdelen en materialen op de offerte/koopovereenkomst vermeld staan. Zijn alle montagekosten begroot, en wat wordt er onder verstaan onder keukenmontage door het bedrijf waar u de keuken wilt kopen?
  Krijgt u een monteur die alleen de meubelen stelt en de apparaten, maar vervolgens niet aansluit, of wordt ook alles aangesloten?
  Hier kan een prijsverschil van 200-500 euro ontstaan, en zeker als u dit later door een bedrijf wilt laten uitvoeren zijn de kosten nog hoger. Is er rekening gehouden met het gebruik van kleinmateriaal.
  Verlang een duidelijke offerte t.a.v de montage van uw keuken, dit om later discussies te voorkomen.
  Denk o.a aan voldoende electrische voorzieningen/meterkast, eventuele stucadoorskosten, gasleiding, waterleiding, afvoer aan en verleggen, een afvoer naar buiten voor de afzuigkap, achterwand-afwerking zoals tegels of ander materiaal.
 6. Maak goede afspraken over het tijdstip van leveren en monteren. Wie sloopt de oude keuken en wie verlegd de leidingen etc.
  Laat ook de maten controleren, dan ligt de verantwoordelijkheid hiervoor bij de keukenleverancier of de keukenmonteur die de keuken bij u komt installeren.
  Vraag ook om een technische tekening waar de aansluitpunten voor gas/ water en electra op aangegeven staan zodat de keuken na montage direct aangesloten kan worden.


Wij hopen u hiermee een handleiding te hebben gegeven om goed voorbereid op zoek te gaan naar uw keuken, en inzicht te hebben gegeven in het traject waardoor u aan het eind hiervan met plezier van uw nieuwe keuken kunt genieten.